Par
“Food Recycle Pot” ir Eiropas Solidaritātes projekts, kura mērķis ir sapulcināt atstumtas cilvēku grupas, lai paēstu kā viena liela laimīga ģimene. Komanda, kas strādā pie šī projekta, nodrošina kvalitatīvu svaigu pārtiku no dažādiem avotiem un gatavo šo ēdienu, lai to izplatītu izsalkušajiem cilvēkiem, tādējādi cīnoties pret nabadzību, kas ir viens no galvenajiem cilvēku atstumtības cēloņiem. Nabadzība ir neveiksmīga situācija, kas liek cilvēkiem justies nesvarīgiem un bailīgiem. Runājot par pārtiku, viņi, iespējams, neēd ļoti veselīgi, un tāpēc viņu stāvoklis noved pie lejas.
Apraksts
Mēs izveidojām savu organizāciju Rīgā, jo tā ir Latvijas galvaspilsēta, un šī ir pirmā vieta, kur mums vajadzētu uzlabot dzīves apstākļus. Rīgā dzīvo turīgi cilvēki, un ir arī tādi, kas cīnās. Mēs uzskatām, ka pārtika ir katras dzīvās būtnes galvenā nepieciešamība, un tāpēc mēs nolēmām, ka mēs savu solidaritāti koncentrēsim uz labas kvalitātes pārtikas nodrošināšanu bez maksas. Mēs sazinājāmies ar lieliem pārtikas pārdevējiem, tādiem ka Maxima, Orkla un Gemoss, un vienojās ar viņiem savākt pārtiku, kas joprojām bija laba, bet citādi būtu izšķērdēta. Mēs to sadalījām starp trūcīgajiem.
Mūsu mērķi
Aktivitātes
Mēs atradām atbilstošu virtuvi atbilstoši budžetam, ko varam atļauties. Mēs uzstādījām ēdiena gatavošanas vietas, lai sagatavotu svaigu ēdienu, un cepeškrāsni ēdiena uzsildīšanai. mēs sākam prezentēt savu solidaritātes projektu lielajiem uzņēmumiem, kuriem ir pārtikas izšķiešanas problēma. Maxima, Orkla un Gemoss piekrita kļūt par donoriem. Savākta lābāka pārtika pirms derīguma termiņa beigām no dažādiem avotiem un efektīvi izplatīta. Mūsu projektam pievienojās vēl 25 brīvprātīgie. Mums bija vairāki ēdienu gatavošanas kursi jaunajiem brīvprātīgajiem un dažiem saņēmējiem.
Pagājušā gada solidaritātes projekta rezultātā mēs sasniedzām ļoti labus sasniegumus. Mūsu virtuves vieta ir izveidota, un mums ir lielākā daļa nepieciešamā aprīkojuma, ir līgumi ar pārtikas vairumtirdzniecības un pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumiem par to produktu atlikumu izmantošanu, mums jau ir pienācīgas ēdiena gatavošanas iekārtas, un esam izveidojuši labu pasākumu organizāciju.
Rezultāts
Projekta ietvaros tika uzsākta sadarbības programma ar lielāko Latvijas lielveikalu tīklu “Maxima Latvija”. Šajā projektā trīs lieli lielveikali “Maxima” 7 dienas nedēļā ziedo “Dzivibas Ediens” 1–1,5 tonnas pārtikas ar derīguma termiņu (šādu pārtiku saskaņā ar Latvijas valdības noteikumiem var nodot labdarības organizācijām, lai to izdalītu no 2 dienam līdz 2 mēnešiem pēc derīguma termiņa beigām, atkarībā no pārtikas veida). Vairāk nekā 30 brīvprātīgo jauniešu piedalījās šajā projektā, kas organizēja pārtikas savākšanu no lielveikaliem, pēc tam pārtikas šķirošanu un iesaiņošanu piegādes dienā un, visbeidzot, ēdienu gatavošanu un izplatīšanu iepakojumos nakamā diena (galvenokārt augļus, dārzeņus un maizi) cilvēkiem, kam tā nepieciešama.
Kā mums izdevās
Mēs izmantojām “scrum” vadības metodi. Tas nozīmē, ka mums bija scrum meistars (mūsu vadītāja Līva), kurš mums deva dažādus uzdevumus, lai izteiktu savu redzi kolektīvās prāta vētras sesijās.
Īpaši mums bija šādi uzdevumi:
- Sprints: atkārtotas laika kastes, kurās tiek sasniegts mērķis. Termiņš nepārsniedz vienu kalendāro mēnesi un ir nemainīgs visā izstrādes procesā.
- Sprinta plānošana: kur visa “Scrum” komanda sanāk kopā - katra sprinta sākumā -, lai plānotu gaidāmo Sprintu.
- Dienas Scrum: 15 minūšu sanāksme ar laika lodziņu, kas notiek vienā un tajā pašā laikā, katru Sprinta dienu, kurā tiek apspriesti iepriekšējās dienas sasniegumi, kā arī gaidāmā nākamā.
- Sprinta pārskats: neoficiāla sanāksme, kas notiek katra sprinta beigās, kur Scrum komanda iepazīstina ieinteresētās personas ar savu pieaugumu un apspriež atsauksmes.
- Sprinta retrospektīva: tikšanās, kurā Scrum komanda pārdomā iepriekšējā sprinta norisi un nosaka uzlabojumus nākamajam sprintam.